logo_bar.jpg

Trávicí soustava

  
Podle daného popisu vyber příslušný oddíl trávicí soustavy.
mechanické zpracování potravy (rozmělnění, rozkousání) a chemické zpracování potravy (enzym ptyalin - rozkládání složených cukrů na jednoduché)
stahováním svaloviny je posunována potrava dál
vstřebávání živin do krve (klky)
vyprazdňování, výdej nestravitelných zbytků
tvorba trávicích šťáv - trávení tuků, cukrů, bílkovin
spolknutí potravy, posun potravy do jícnu
ústí sem vývody slinivky a jater - dokončení trávení a rozštěpení na základní živiny
mechanické zpracování potravy (stahováním a pohybem stěn dochází k dalšímu rozmělnění a k promíchání) a chemické zpracování potravy (trávení potravy působením enzymu pepsinu a kyseliny chlorovodíkové)
odčerpávání vody, zahušťování tráveniny, vstřebávání vitamínů, vznik výkalů
shromažďování výkalů
shromažďování žluči - důležitá pro trávení tuků
největší žláza v těle, životně důležitá, tvorba žluči