logo_bar.jpg

Trávicí soustava

  
Podle daného popisu vyber příslušný oddíl trávicí soustavy.
shromažďování výkalů
vstřebávání živin do krve (klky)
vyprazdňování, výdej nestravitelných zbytků
odčerpávání vody, zahušťování tráveniny, vstřebávání vitamínů, vznik výkalů
spolknutí potravy, posun potravy do jícnu
shromažďování žluči - důležitá pro trávení tuků
tvorba trávicích šťáv - trávení tuků, cukrů, bílkovin
stahováním svaloviny je posunována potrava dál
mechanické zpracování potravy (rozmělnění, rozkousání) a chemické zpracování potravy (enzym ptyalin - rozkládání složených cukrů na jednoduché)
ústí sem vývody slinivky a jater - dokončení trávení a rozštěpení na základní živiny
největší žláza v těle, životně důležitá, tvorba žluči
mechanické zpracování potravy (stahováním a pohybem stěn dochází k dalšímu rozmělnění a k promíchání) a chemické zpracování potravy (trávení potravy působením enzymu pepsinu a kyseliny chlorovodíkové)