Smyslov� a nervov� soustava - test 2
Jm�no zkou�en�ho:
1.
Jakou vlastnost pokrmu dok�� rozli�it chu�ov� bu�ky v chu�ov�ch poh�rc�ch na ko�enu jazyka?
A)
ho�kost
B)
sladkost a slanost
C)
kyselost
2.
Co zp�sobuje barvu duhovky?
A)
pigment
B)
sv�tlo�ivn� bu�ky
C)
b�lima
3.
Rovnov�n� �stroj� je sou��st�:
A)
�ichov�ho �stroj�
B)
m�chy
C)
vnit�n�ho ucha
4.
Jak� mno�stv� pigmentu maj� v duhovce sv�tle modr� o�i?
A)
��dn�
B)
mal�
C)
velk�
5.
Kde se vytv��� obraz vzd�len�ch p�edm�t� u kr�tkozrak�ho �lov�ka?
A)
na �lut� skvrn�
B)
za s�tnic�
C)
p�ed s�tnic�
6.
Jak� mno�stv� informac� a dat z�sk�v�me pomoc� zraku?
A)
jen asi 10 procent
B)
m�n� ne� 50 procent
C)
asi 80 procent
7.
Kolik hmatov�ch t�l�sek je na kone�c�ch prst� na 1 cm �tvere�n�m?
A)
a� 300
B)
m�n� ne� 50
C)
50 - 100
8.
Pes dok�e vn�mat frekvenci zvukov�ch vln a� 100 000 Hz. Jakou frekcenci vn�m� �lov�k?
A)
16 - 20 000 Hz
B)
pouze pod 5 000 Hz
C)
nad 30 000 Hz
9.
Jak se naz�v� otvor, kter�m se dost�v� sv�teln� paprsek nesouc� obraz p�edm�tu na s�tnici?
A)
duhovka
B)
zornice
C)
c�vnatka
10.
Jak se jmenuje ��st oka, kter� se nach�z� pod b�limou a vy�ivuje oko?
A)
c�vnatka
B)
spojivka
C)
slep� skvrna
Spr�vn� v�sledky