Smyslov� a nervov� soustava - test 2

Jm�no zkou�en�ho:


1. Jakou vlastnost pokrmu dok�� rozli�it chu�ov� bu�ky v chu�ov�ch poh�rc�ch na ko�enu jazyka?
  A)ho�kost
  B)sladkost a slanost
  C)kyselost


2. Co zp�sobuje barvu duhovky?
  A)pigment
  B)sv�tlo�ivn� bu�ky
  C)b�lima


3. Rovnov�n� �stroj� je sou��st�:
  A)�ichov�ho �stroj�
  B)m�chy
  C)vnit�n�ho ucha


4. Jak� mno�stv� pigmentu maj� v duhovce sv�tle modr� o�i?


  A)��dn�
  B)mal�
  C)velk�


5. Kde se vytv��� obraz vzd�len�ch p�edm�t� u kr�tkozrak�ho �lov�ka?
  A)na �lut� skvrn�
  B)za s�tnic�
  C)p�ed s�tnic�


6. Jak� mno�stv� informac� a dat z�sk�v�me pomoc� zraku?
  A)jen asi 10 procent
  B)m�n� ne� 50 procent
  C)asi 80 procent


7. Kolik hmatov�ch t�l�sek je na kone�c�ch prst� na 1 cm �tvere�n�m?
  A)a� 300
  B)m�n� ne� 50
  C)50 - 100


8. Pes dok�e vn�mat frekvenci zvukov�ch vln a� 100 000 Hz. Jakou frekcenci vn�m� �lov�k?
  A)16 - 20 000 Hz
  B)pouze pod 5 000 Hz
  C)nad 30 000 Hz


9. Jak se naz�v� otvor, kter�m se dost�v� sv�teln� paprsek nesouc� obraz p�edm�tu na s�tnici?


  A)duhovka
  B)zornice
  C)c�vnatka


10. Jak se jmenuje ��st oka, kter� se nach�z� pod b�limou a vy�ivuje oko?
  A)c�vnatka
  B)spojivka
  C)slep� skvrna




Spr�vn� v�sledky